Hull i ull er tull – ikke gull

Lavendel er ikke bare vakkert – Det lukter godt og skremmer bort skadedyr som liker å spise ull.

Sommertemperaturer er i ferd med å bli en saga blott, og det er definitivt tid for ullgensere igjen. Men hva oppdager jeg? En gerilja, sannsynligvis bestående av den infame Majorstu-billen hadde hatt strategisamling i mine hyller. Og der har de forsynt seg, gitt! Av både grønt og cerise, hvitt og sort, marineblått, kamel og kamuflasje. Men heldigvis ikke gul og rosa.

Plagsomme pelsbiller

Den første pelsbillen i Norge ble funnet på Majorstua i Oslo i 1983, derav kallenavnet. Billene kan komme flygende inn gjennom vinduet en varm sommerdag, og slik sprer de seg raskt fra leilighet til leilighet. I følge Folkehelseinstituttet (FHI)  finnes den i hele Oslo og flere steder i Norge, som på Lillehammer, i Skien, Sandefjord, Trondheim, Bergen og Harstad.

De tre-fire millimeter store billene formerer seg raskt. En hunn legger over 30 egg, som under optimale forhold klekker larver etter ti dager. Og sporene larvene etterlater seg, er hullete gensere.

Det finnes råd

Er det allerede hull er det bare å finne frem stoppesoppen, nål og tråd og reparere etter beste evne. Og ikke glem å handle inn lavendel! Så kan du legge ullgenserne pent brettet i skapet med vakker duftende lilla lavendel i små poser som «mellomleggspapir».

Råd for å holde disse irriterende insektene unna, finnes også i Skadedyrhåndboka til Folkehelseinstituttet: Godt, regelmessig renhold er den beste bekjempelse. Støvsuging er bedre en vask, særlig om vinteren da leiligheter i Norge har ekstra lav luftfuktighet. Vasking vil gi larvene tiltrengt vann. Støvsugerposen i seg selv kan bli et godt oppholdssted for larvene. Hyppig tømming eller frysing av denne vil forhindre dette

Infiserte skinngjenstander, klær eller andre tekstiler kan med fordel bankes og/eller fryses. Larvene dør når de eksponeres for minst -14,4 °C i 24 timer.

ColorWool har reist til Frankrike for å skaffe lavendel. Hos Châteu de la Gabelle i Provence har de dyrket lavendel siden 1838, i nyere tid også som sertifisert organisk produsent. Bedre lavendel finner man vel knapt.

Mer inspirasjon

Må ull klø?

Nei, alll ull klør ikke. Ull varmer og luner, transporter fukt og er anbefalt i klesplagg for liten og stor.

Les mer

Sertifisering av ull

All klesproduksjon er en belastning for miljøet. I ColorWool er vi opptatt av å tilby de best mulige ullplaggene og være transparente.

Les mer

Økologisk ull fra Engel

Nytt hos ColorWool: Det tyske merket Engel kjent for bærekraftig og økologisk tekstilproduksjon. Plaggene er laget av økologisk merinoull; myk, pustende og temperaturregulerende.

Les mer